Porównywanie produktów

innch14

Kcal: 347kcal/100g                                                            Kcal: 349kcal/100g

Tłuszcz: 27 g                                                                      Tłuszcz: 27g

         kwasy nasycone: 17g                                                                kwasy nasycone: 18g

Węglowodany: 0g                                                              Węglowodany: 1,5 g

         w tym cukry: 0g                                                                  w tym cukry: 0g

Białko: 26g                                                                                  Białko: 25g

Sól: 1,3 g                                                                            Sól: 1,6g

 

Bardziej zdrowy będzie produkt pierwszy tj. ser Gouda, ponieważ, posiada mniej kwasów tłuszczowych nasyconych oraz soli. Posiada więcej białka, ale nie posiada węglowodanów oraz wartość energetyczna jest minimalnie mniejsza.

Marta Malitowska kl. 3c

Porównanie etykiet dwóch napojów

Wartość odżywcza w 100 ml napoju:

 

Energia

Węglowodany

W tym cukry

Sól

Pepsi Twist

184 kJ

43 kcal

11g

11g

0,02g

Hortex Sok Jabłkowy

196 kJ

46 kcal

11,5g

11,2g

0,0g

(reszta wartości jest na poziomie 0,0g w obu produktach)

Jak można zauważyć, zawartość cukrów i energii jest w tych produktach na podobnym poziomie. Niestety Pepsi zawiera wiele szkodliwych dodatków jak np. sztuczne barwniki, aromaty, substancje konserwujące, kwasy oraz regulator kwasowości. Natomiast na soku jabłkowym mamy tylko informacje iż jest to sok zagęszczony 100% oraz pasteryzowany. Oznacza to, że na pierwszy rzut oka napoje te wydają się być podobne pod względem wartości odżywczych, a pepsi może nawet lepiej smakować większości z nas. Mimo to ja wybrałbym sok jabłkowy ponieważ nie zawiera tyle różnych i dziwnych dodatków, które mogą nam zaszkodzić. Ten przykład pokazuje nam, że warto czytać etykiety produktów patrząc nie tylko na tabele wartości odżywczych.

Michał Janik

Porównanie jogurtu naturalnego z homogenizowanym serkiem stracciatella

innch13

W 100 g produktu jogurt naturalny zawiera 63 kcal, a serek homogenizowany aż 134 kcal. Posiada on też więcej tłuszczu oraz kwasów tłuszczowych nasyconych ( 5,0 g w tym 3,5 g NKT ) niż jogurt naturalny ( 2,5 g w tym 1,6 g NTK). Najwięcej węglowodanów (17 g w tym 14 g cukry ) i biała (5,2g ) znajduję się też w serku, jednak trochę więcej soli znajdziemy w jogurcie naturalnym (0,10 g).

Uważam, że przy częstym spożywaniu bardziej wartościowy jest jogurt naturalny ze względu na jego lepszy skład.

Wiktoria Gaudy 3a

Co jest zdrowsze...?

1. Będę porównywać dwa produkty:

-makaron pełnoziarnisty

-makaron pszenny

W 100g produktu

Wartość energetyczna

Białko

Węglowodany

Cukry

Tłuszcz

Kwasy tłuszczowe nasycone

Błonnik

Makaron pełnoziarnisty

357 kcal

15,2g

68g

0,7g

1,3g

0,2g

6,2g

Makaron pszenny

358 kcal

12g

71,8g

3g

1,9g

0,8g

brak

2. Wnioski:

Zdrowszy jest makaron pełnoziarnisty, ponieważ ma mniej kalorii, więcej białka, mniej węglowodanów, mniej cukrów, mniej tłuszczu, mniej kwasów nasyconych i zwiera błonnik.

 innch11    innch12
 makaron pełnoziarnisty    makaron pszenny

Wykonała: Karolina Ledwoń, III c

To co lubię

Potrawą tą jest zwykła tortilla lecz przykuła moja uwagę, ponieważ jest to zdrowa odmiana tej oto potrawy.

W jej skład wchodzą produkty takie jak : 

Mąka pszenna 130 g 

Woda około 100 g 

Sól około 1 g 

Szczypta oregano jedynie dla wyrazistości smaku 

1 jajko

A do przyrządzenia farszu który znajduje się we wnętrz użyliśmy:innch10

2 pomidory najlepiej malinowe 

1 sałata lodowa 

200 g filetu z kurczaka 

Szczypta świeżego kopru 

Jedną puszkę kukurydzy 

A sos zrobiony jest z ząbka czosnku oraz 1 jogurtu naturalnego.

Więc jak pokazują produkty, potrawa ma w składzie same produkty które posiadają wartościowe białko węglowodany oraz zawiera warzywa które są bardzo wartościowe dla człowieka.

Potrawa zawiera około 200 kcal co powoduje że dostarcza ilość energii jaką człowiek potrzebuje a nie dostarcza zbędnych kalorii i tłuszczów co ważne dzięki takiej potrawie nie podskoczy nam poziom cholesterolu.

Wartości odżywcze:

10 g białka 

55 g węglowodanów

Około 6 g tłuszczów 

Cukry 2 g

Sól 1 g

Kwasy tłuszczowe nasycone 0,9g 

Osobiście bardzo polecam tego typu potrawę na szybki zdrowy oraz smaczny obiad.

Marek Szegiec

 

Innowacja pedagogiczna z chemii, cz.3

innch9    Jak przeliczać masę białka, tłuszczów i węglowodanów na kalorie? Jak obliczyć ilość energii dostarczanej organizmowi z pożywieniem? Dlaczego warto sprawdzać etykiety na produktach spożywczych? Dzienne referencyjne wartości spożycia, oświadczenia żywieniowe – co to takiego? Jak dokonywać wyborów produktów spożywczych na podstawie informacji na etykietach?

Ilona Chmiel

Krótko o fruktozie

Fruktoza to inaczej mówiąc cukier owocowy. Naturalnie jak można się domyślić występuje w owocach jak i miodzie czy nektarze kwiatowym. W pokojowej temperaturze jest to białe, krystaliczne ciało stała. Przede wszystkim fruktozę charakteryzuję słodki smak, który jest słodszy zarówno od sacharozy jak i glukozy. Fruktoza jest dobrze rozpuszczalna w wodzie, a w momencie fermentacji przemienia się do etanolu. Po zażyciu znacznej ilości fruktozy poziom cholesterolu we krwi wzrasta. Ponadto mogą pojawić się takie objawy jak biegunka czy uporczywe bólu brzucha. Wiele badań potwierdza, iż sam ten cukier nie jest bezpośrednią przyczyną otyłości. Zazwyczaj jednak przybiera się na wadze, gdy pije się napoje słodzone za pomocą fruktozy.

C6H12O6

Wzór sumaryczny fruktozy

innch7 

Forma łańcuchowa fruktozy

 innch8

Forma cykliczna fruktozy

Jessica Korzonek III D

Innowacja pedagogiczna z chemii

Białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe, które są ważniejsze? Biała trucizna XXI wieku – jakiej substancji dotyczy to hasło? Dlaczego powinniśmy unikać syropu glukozowo – fruktozowy? Co powoduje nadmiar cukrów prostych w diecie? Jak działa błonnik pokarmowy? Odpowiedzi na te i inne pytania przygotowane przez uczniów klas III.

Ilona Chmiel

Page 1 of 3